Tal dia com avui fa 10 anys, Vilafamés va ser nomenat Bé d’Interés Cultural (BIC)

Villafames2 Avui els veïns i veïnes de Vilafamés podem estar d’enhorabona, ja que fa 10 anys que la Generalitat Valenciana signà, per decret, la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) al Conjunt Històric de Vilafamés. Tota aquesta tramitació va començar l’any 1981, quan el Ministeri de Cultura mitjançant la resolució de la Direcció de Belles Arts, Arxius i Biblioteques, va gestar l’expedient de declaració de BIC al Conjunt Històric de Vilafamés. L’expedient en qüestió va ser remés per a la seua tramitació a la Generalitat, quan es va fer el traspàs de funcions en matèria de cultura l’any 1983.

Aquest procés es va quedar paralitzat administrativament fins que mitjançant la resolució del 9 de juliol de 2004, de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, on es va acordar continuar amb la tramitació de l’expedient.

Per aquest motiu és sol•licitaren informes a òrgans consultius com la Real Academia de Bellas Artes de San Carlos, la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando i al Consell Valencià de Cultura. Tots tres foren favorables i l’informe del Consell Valencià de Cultura fou votat pel mateix Consell, el 27 d’octubre de 2004 en una sessió del ple ordinari celebrat a Utiel.

A proposta del Conseller de Cultura i amb els informes anteriors en mà, amb data 22 d’abril de 2005 es declarà per decret, Bé d’Interés Cultural al Conjunt Històric de Vilafamés. Aquest fou posteriorment publicat en el DOGV amb data del 26 d’Abril i va entrar en vigor l’endemà de la seua publicació, el 27 d’abril de 2005.

Aquesta declaració de BIC implicava també una sèrie de mesures i de recomanacions que havia de prendre el municipi. Mesures pel que fa a la conservació del patrimoni i recomanacions pel que fa també a l’adequació de l’espai protegit del casc antic. En aquell moment el nostre veí Vicent Álvarez i Rubio era membre del Consell Valencià de Cultura, a més de formar part d’aquesta institució, en la Comissió del Llegat Històric i Artístic; va ser coautor de l’informe presentat a la Generalitat Valenciana per a la declaració de Bé d’Interès Cultural al Conjunt Històric de Vilafamés.

L’any 2005 ja feia anys que el Partit Popular governava en Vilafamés i mai havia dut a terme cap de les mesures que el Consell Valencià de Cultura recomanava en el seu informe. En aquells moments des del PSPV-PSOE de Vilafamés ja demanàvem que es fes un estudi seriós de la circulació vial amb una ordenació del tràfic al casc antic. En nombroses ocasions ho hem demanat a les sessions plenàries, com també ho han manifestat des de l’Associació de Veïns del Casc Antic en els seus butlletins i al mateix Ajuntament.

Durant els anys posteriors, en els nostres programes electorals, de les darreres tres eleccions, han aportat propostes per descongestionar el tràfic al casc antic, com prohibir l’entrada de cotxes de persones no residents i també fer zones d’aparcament alternatives. A més, des del Consell Valencià de Cultura es recomanava la creació d’un Pla Especial per al BIC, però el PP mai ha tingut l’interés ni ganes d’impulsar-ho durant aquests 10 anys.

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *